Hva er konditorfarge?

Vi starter med det viktigste først. Hva er egentlig konditorfarge? Konditorfarge er egentlig en samlebetegnelse for næringsmiddelfarger som vi bruker i baking og til matlaging. Denne næringsmiddelfargen har stort sett som eneste oppgave å sette farge på maten, pynte den opp og gjøre den mer interessant for oss. Selve ordet “konditorfarge” stammer fra den tiden hvor det stort sett var konditorene som hadde tilgang på slike spennende farger, og naturlig nok har det vært i kaker og baking av iveren etter å bruke farger har vært stor.

Konditorfarge fra dagligvarebutikken
Disse klassiske konditorfargene kjenner vi fra barndommen.

Etterhvert som bakebølgen virkelig har slått innover oss har flere enn konditoren hatt lyst til å leke seg og eksperimentere med farger i søtsakene som lages. Dette har også ført til at tilgangen på konditorfarger og næringsmiddelfarger har økt betydelig de siste årene. Fra tidligere tider husker vi nok den klassiske serien med konditorfarger man får kjøpt på butikken i små flasker. De fleste kjenner sikkert også til at det var ikke snakk om hvor mange dråper man trengte, men mer hvor mange flasker man trengte. Heldigvis finnes det alternativer på markedet i dag for de som virkelig skal sette farge på godsakene! Men hvis fargene det står “konditorfarge” på egentlig ikke er det du må se etter, hvordan ser morderne konditorfarger ut da egentlig?

Flytende farge eller pastafarge?

I dag snakker vi gjerne om to ulike typer konditorfarger eller konsentrerte næringsmiddelfarger. Det er typene som kommer i flytende form (og som dermed ikke blir så ulik de klassiske konditorfargene fra dagligvarebutikken), eller såkalte pastafarger. Den flytende fargen kan ofte også brukes til airbrush-farging, som på mange måter er spraylakkering av f.eks. kaker. Til dette trenger man en airbrush-maskin, sammen med f.eks. farger fra fargeserien Colour Flo fra Rainbow Dust. Pastafargene har en mer konsistens som en sirup, og er nok det som har blitt mest populært i dag, spesielt blant de aller mest bakeglade.